Pomimo tego, iż nie posiadamy własnej kuchni posiłki w naszym żłobku są smaczne, ciepłe i dostosowane do potrzeb żywieniowych maluchów
. W większości posiłków/napoi zrezygnowano z dodatku cukru, ograniczono ilość soli na rzecz doprawiania potraw ziołami
Przykładowe menu z dzisiejszego dnia to
Śniadanko – kluseczki lane na mleku krowim lub roślinnym, herbatka
Zupka – barszcz czerwony z ziemniaczkami
II danie – rybka na parze w ziołach, ryż, warzywa i kompocik
Podwieczorek – babeczka domowa i herbatka
Przy posiłkach ważna w naszym żłobku jest nauka samodzielności. Nasze dzieci radzą sobie łyżeczką, widelcem lub… po prostu rączką. Zachęcamy dzieci do próbowania, każdy otrzymuje porcję, jednak nigdy nie zmuszamy do jedzenia. Jest to szczególnie ważne, kiedy dziecko przeżywa duży stres związany z adaptacją do nowego miejsca. Z naszych doświadczeń wynika, że dopiero kiedy między dzieckiem a kadrą nawiąże nić zaufania oraz maluch zacznie czuć się swobodnie w grupie rówieśników, jedzenie staje się czynnością naturalną, w zgodzie z potrzebami. Po skończonym posiłku dziecko nie musi czekać, aż zjedzą wszyscy. Może wstać od stolika i realizować kolejne pomysły na spędzanie czasu. Nikogo również nie pośpieszamy, każdy je swoim tempem. W razie trudności wychowawczynie wspierają rozwój umiejętności samodzielnego jedzenia. Zatem jeśli dziecko wyraża chęć jedzenia, na pewno nie wstanie od stolika głodne, jeśli jeszcze samo nie radzi sobie w tym zakresie najlepiej